Produkty v košíku
-
Košík je prázdný
ale to tak nemusí být. Naplňte ho.
Vína s bublinkami se obecně rozdělují do dvou hlavních kategorií: šumivá vína a perlivá vína.
Šumivá vína jsou vína s výraznými a živými bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Bublinky vznikají buď přirozeně při sekundární fermentaci v láhvi (metodou tradiční) nebo při sekundární fermentaci v uzavřené nádobě a následném přidání do láhve (metoda Charmat).
Mezi šumivá vína patří například šampaňské (vyráběné v určité oblasti Francie), sekt (vyráběné v jiných regionech než Champagne), cava (španělské šumivé víno), prosecco (italské šumivé víno) a mnoho dalších.
Perlivá vína mají jemnější a méně výrazné bublinky než šumivá vína. Bublinky jsou vytvářeny při primární fermentaci, kdy je CO2 uvolňován z fermentujících cukrů. Perlivá vína mají nižší tlak CO2 než šumivá vína a jsou obecně méně vydatnější ve své bublinkové struktuře. Mezi perlivá vína patří například frizzante (italské perlivé víno), pét-nat (vína přirozeně dokončená v lahvi) a některá další regionální perlivá vína.Tato rozdělení šumivých a perlivých vín jsou obecná a existuje mnoho regionálních a specifických variant, které se mohou lišit v způsobu výroby a charakteristikách bublinek.